Den tyske delstaten Sachsen har fått sitt andre sted på UNESCOs verdensarvliste. Under den 43. samlingen i Baku den 6. juli, inkluderte verdensarvskomiteen gruveregionen Erzgebirge/Krušnohoří (tsjekkisk) i verdensarvlisten. Fra før av har Sachsen siden 2004 hatt Muskauer Park/Park Mużakowski som tysk-polsk kulturarvsted inkludert i listen.

Verdensarvtittelen fra UNESCO forsterker Sachsens omdømme som Tysklands kulturreisemål nummer én. Turismebyrået Tourismus Marketing Gesellschaft Sachsen mbH med daglig leder Veronika Hiebl i spissen, anser utmerkelsen som en mulighet til å fokusere sterkere på Erzgebirge-regionen i internasjonal markedsføring av Sachsens karakteristiske 1000 år gamle kulturlandskap.

Les: Sommerens mest populære weekendreiser

Med årlig over en million tilreisende og tre millioner overnattinger, er Erzgebirge (malmberget) en av de mest populære ferieregionene i Sachsen. Idylliske landskap, unike fossefall og pittoreske tettsteder stammer fra over 800 år lang bergverkshistorie, som Erzgebirge-regionen kan takke for sitt navn og sin økonomiske betydning. Bergverksdriften har imidlertid også satt sitt tydelige preg på naturen i regionen. Overalt kan man se sporene fra bergverkstiden: tømmerkanaler, stollmunninger, slagghauger, fjellbyer og i skattekamre under jorden.

Les på Sporten: Tallene lyver ikke, Gareth Bale burde fått mye mer respekt i Real Madrid

Gruveregionen Erzgebirge/Krušnohoří består av 22 bestanddeler, 17 på tysk side og fem i Tsjekkia. Disse utvalgte tidsvitnene fra bergverkstiden representerer de viktigste bergverksområdene og epokene av saksisk-bøhmisk malmutvinning. Hver enkelt bestanddel representerer ulike objekter som har en forbindelse til den bergverkshistoriske arven i regionen. På saksisk side alene finner vi 400 objekter: unike bergverk- og stollesystemer, hyttekomplekser, historiske bergverksbyer, prektige kirker, fascinerende kunstverk med referanser til bergverk og typiske kjennetegn i landskapet, som doliner (synkehull) og slagghauger. Intet annet sted i Tyskland finner man så mange spor etter den historiske bergverksdriften. Den universelle verdien i gruveregionen Erzgebirge/Krušnohoří som kulturarvsted begrunnes i forbindelsen mellom disse 22 bestanddelene.

Les på Helsesjefen: Svaret på framtidens utfordringer ligger hos plantene, hevder italiensk professor

UNESCOs verdensarvtittel er den høyeste utmerkelsen et kulturminne kan få. I 2019 har verdensarvskomiteen innlemmet 29 steder i verdensarvlisten, som for tiden inneholder 1 121 kultursteder og naturområder i 167 land. 46 av disse befinner seg helt eller delvis i Tyskland. Med Muskauer Park/Park Mużakowski og gruveregionen Erzgebirge/Krušnohoří har Sachsen nå to steder på listen.

Mer informasjon finner du her: www.montanregion-erzgebirge.de