I nesten et tiår har Daniel Helldén, medlem av Miljøpartiet og varaordfører i Stockholm, strevet med å innføre en miljøsone i den svenske hovedstaden.
Onsdag ble den etterlengtede ‘Miljözon 2’, som strekker seg over den 2,5 kilometer lange Hornsgatan, innviet.
Derfor er det ikke lenger lov å være i området hvis du sitter bak rattet i en eldre personbil, en lett buss eller lastebil med en bensin- eller dieselmotor som ikke oppfyller Euro V- eller VI-utslippsstandardene.
Les: Arroios er kåret til «verdens kuleste nabolag»
Barnas bystyremedlem
Miljøvernmedlem Daniel Helldén, som ifølge det lokale mediet Mitt Stockholm er en av de mest kontroversielle politikerne i den svenske hovedstaden og som selvsagt har en hatgruppe på Facebook, åpner et debattinnlegg på Aftonbladet med fokus på koblingen mellom luftforurensning og astma hos barn.
«Barns lunger blir negativt rammet hvis de bor i forurensede områder i løpet av det første leveåret», skriver varaordføreren og fortsetter:
«Likevel diskuteres spørsmålet om miljøsoner i Stockholm ut fra sjåførene og ikke barna. Retten til å kjøre en skitten bil med høye utslipp styrer retten til frisk luft og god helse».
Les på Popidol: Comeback for Kræsj Pink
Hornsgatan er en viktigste arterie i Stockholm, som passerer gjennom Södermalm, som forbinder Gamla Stan med den sørlige delen av byen. Gaten er sterkt trafikkert og har i årevis hatt problemer med luftforurensning.
Koster mindre enn 1 million
Stockholm er den første svenske byen som introduserte en miljøsone, etter at den svenske regjeringen ga grønt lys i 2018 for at svenske byer gjorde det.
Dette følger den svenske hovedstaden i hælene i andre store europeiske byer, som også har tatt opp kampen mot eldre dieselbiler. Spesielt i Tyskland blir den ene miljøsonen skutt opp etter den andre.
Svenske medier skriver at andre svenske byer vil følge utviklingen i Stockholm nøye.
Mer enn en halv million kjøretøyer er ifølge mestmotor.se berørt av ‘Miljözon 2’, som har en prislapp på rundt 700.000 danske kroner. Tre fjerdedeler av dette vil bli brukt på en informasjonskampanje.
Stockholm-politiet er ansvarlig for å overvåke miljøsonen, der brudd på reglene vil føre til en bot på 700 DKK.