Denne helgen innførte australske myndigheter klatreforbud på Uluru. Landets urbefolkning har lenge kjempet for et klatreforbud på den 600 millioner år gamle monolitten, og Norges største arrangør av reiser «down under» hilser forbudet velkommen.

Vårt klare råd til alle kunder har alltid vært å ikke klatre opp på Uluru, sier Endre Kaurin, salgsdirektør i Australiareiser. 

Reisebyrået som er landets eneste som har spesialisert seg på reiser til Australia og New Zealand, har heller aldri solgt utflukter som innebærer å klatre opp på den verdensberømte monolitten.

Les: Hva skjer når byer forbyr biler?

– Det er så utrolig mye spennende å gjøre i området rundt Uluru og Kata Tjuta, uten å klatre opp på Uluru. Vi selger alt fra guidede dagsturer til outback-camping i området.

Klatreboom

De siste ukene har det vært en massiv pågang fra turister som vil benytte anledningen til å klatre til topps mens det ennå var tillatt, og antall klatrere har eksplodert fra drøyt 100 til rundt 1000 om dagen.

-At urbefolkningens vilje har vært trosset så lenge er en kalkulert fornærmelse mot dem, har den australske historikeren Dr Tim Dymond tidligere uttalt til den engelske avisen The Telegraph.

Australske turistmyndigheter har i lang tid oppfordret besøkende til å respektere aboriginernes ønske, men mange har likevel falt for fristelsen til å bestige de 348 høydemeterne.

Les på Popidol: Simpsons har latt seg inspirere av «Avengers»

Økt interesse for urbefolkningen

Kaurin tror heller ikke klatreforbudet vil legge noen demper på etterspørselen etter turer inn i det australierne gjerne kaller «the red center».

– Snarere tvert imot. Alle som har beundret Uluru på avstand, det rødglødende fargespillet når solen står opp og går ned, kan skrive under på at opplevelsen er helt unik. At klippen nå blir utilgjengelig for mennesker kommer bare til å øke mystikken, sier Kaurin.

Australske turistmyndigheter og turoperatører har med tiden blitt bevisste på å vise frem aboriginer-kulturen som en stolt del av landets historie og kulturelle arv. De siste par årene har også Australiareiser merket at kundene har fått øynene opp for destinasjoner og utflukter som inkluderer aboriginerne.