Byen Celle i Niedersachsen forbereder seg til Bauhaus-jubileet i 2019. 

Med mer enn 490 autentiske, restaurerte bindingsverkshus er Celle selveste „bindingsverks-juvelen” ved elven Aller. Byen har Europas største, sammenhengende bindingsverks-bebyggelse og er dermed Tyskland fineste renessanse-by.

Welfenslottet, som er et av Nord-Tysklands fineste slott i sitt slag, den historiske gamlebyen og det enestående 24-timers- museet kjenner de fleste.

Les på F7: Spotify fyller 10 år

Men det mange ikke vet, er at Celle også er Bauhaus- arkitekturens vugge, i likhet med med Weimar og Dessau.

Celle har mange av de best bevarte Bauhaus-bygningene, og flere av dem brukes fortsatt til det de opprinnelig ble bygd for – for eksempel «Glasschule» (glasskolen), som fungerer som barneskole. På 1920-tallet fikk den stor internasjonal oppmerksomhet da tilreisende fra hele verden strømmet til for å se den. Skoleledelsen måtte begrense besøkene og krevde inngangspenger. Disse ble brukt til å kjøpe melk til elevene.

Skolen regnes fortsatt som en av verdens mest betydningsfulle Bauhaus-bygninger. Celle har den tetteste bebyggelsen med Bauhaus-arkitektur i hele Tyskland, takket være arkitekt Otto Haesler (1880 – 1962). Han perfeksjonerte byggingen av sosiale leiligheter i Weimarrepublikken.

På grunn av sine klare former og farger – og bruk av stålmøbler som ble produsert i Celle – blir Otto Haesler regnet som pioner innen Bauhaus-arkitekturen – på linje med Walter Gropius og Hannes Meyer.

Mange av Haeslers byggverk, blant andre den rød-blå bebyggelsen som kalles „Italienischer Garten“ (Italiensk hage), Direktorenhaus (direktørhuset) og Haesler-Museum er åpne for besøkende.

Celles Bauhaus-arkitektur i 2019

I anledning Bauhaus-jubileet neste år skal Otto Haeslers byggverk presenteres for fagpublikum, presse og andre interesserte: Både Otto Haesler-museet og de originale, godt bevarte leilighetene kan besøkes til fots, med sykkel eller Segway hele veien. Det kan også de spesielle utstillingene, festene og arrangementene i og rundt Otto Haeslers berømte bygninger.

Haesler Museum

En original, vel bevart og typisk innredet arbeiderklasse-leilighet møblert med 50-tallsmøbler, et flyktnings-losji fra 1945, et vaske- og badehus fra 1931 og en omfattende fotografiutstilling om livet i arbeider-bebyggelsen i Bauhaus-stil, gjør dette museet enestående i Tyskland.

Haesler Museum er for tiden åpent hver første søndag i måneden fra kl. 15:00 til kl. 18:00.Etter avtale er det mulig å utvide åpningstiden. Kontakt museet på forhånd. Adgangen er gratis, men et bidrag er ønsket.

Die Grand Tour der Moderne

I 2019 blir Celle del av Grand Tour der Moderne – en reiserute arrangert i anledning av Bauhaus’ 100-års jubileum.

Det er rundt 100 kultur-historisk relevante destinasjoner som blir til en attraktiv tur gjennom Tyskland. Jubileumskampanjen og sammenslutningen av de tre Bauhaus- stedene Celle, Weimar og Dessau skal levendegjøre historien om den moderne tiden fra 1900 til 2000 – det enten du reiser med bil, sykkel eller tog.

Bauhaus-arkitektur i Celle:

Altstädter Schule „Glasschule“ bygd i 1926/28

Rektorenhaus, bygd i 1926/28

„St. Georg Garten“, bygd i 1925/26

Direktorenhaus, bygd i 1930/31

„Italienischer Garten” bygd i 1923/25

„Galgenberg/Blumläger Feld“ bygd i 1930/31

Haesler Museum