Youngs gate 6 er eid av Thon Eiendom som har rehabilitert lokalene på en måte som passer godt for et moderne kulturhus.  Kulturhuset leier lokalene og har vunnet prisen.

– Kulturhuset var et veldig morsomt prosjekt der resultatet ble meget bra. Vi hadde en utfordrende bygningsmasse, men en dyktig arkitekt hos leietakeren vår greide å lage en helhet av gården. Her opplevde vi et godt samarbeid mellom gårdeier, entreprenør og leietaker hvor mange uforutsette utfordringer måtte løses på byggeplassen. Kulturhuset og konseptet passer perfekt til denne bygningsmassen og det har blitt utrolig flott, sier eiendomssjef Randi Gåsvær hos Thon Eiendom.

Kulturhuset 2.0 ved Youngstorget er vinner av Oslo bys arkitekturpris 2018, ved Tuvalu arkitekter AS, NP Bygg AS, Kulturhuset i Oslo AS og Thon Eiendom.

Bygården som Kulturhuset leier er fire etasjer og rommer ca. 2000 m2. Kulturhuset er en møteplass i Oslo med matservering, bar og lokaler som tilbyr ulike arrangementer.

Les på Sporten: Verdens mest hårsåre landslagssjef slutter

Juryen skriver blant annet at Kulturhuset er «ujålete og raffinert på samme tid» og at bygget er «et fremragende eksempel på byreparasjon». De beskriver bygget som «i en klasse for seg selv både estetisk, funksjonelt og kulturelt».

Utdrag fra juryens begrunnelse:

I Kulturhuset finner juryen et svært levende og variert miljø nærmest til alle døgnets tider og alle ukens dager. Dette livet har funnet sin plass innenfor en typisk Oslobygård og bakgård. Kreftene bak har sett kvalitetene som allerede lå i bygningsmassen og de romlige sammenhengene, og det er på en måte gjort «minst mulig». Det som er gjort er gjort med stor kjærlighet til eksisterende materialkvaliteter, materialbruk, og på en måte slik at selv tidligere tiders bruk, slitasje og til dels forfall har funnet sin plass i den endelige opplevelsen.

(…) Juryen vil videre understreke at bygget er miljøriktig og samtidig bidrar til å bevare og synliggjøre Oslos bygnings- og industrihistorie på en svært opplevelsesrik måte. Samtidig oppleves bygget og området rundt på en helt ny måte og juryen håper årets prisvinner vil inspirere andre til å se verdien av å gjenbruke eksisterende bygningsmasse.

Les mer om prisen på oslo.kommune.no her

Les mer om Kulturhuset her

Les mer om Thon Eiendom her