Nylig ble det kunngjort at Helsingfors bibliotek Ode er kåret til Finlands vakreste bygning og offentlige bibliotek i år 2019. I tillegg kan bygningen designet av ALA arkitekter også være en av de smarteste og mest holdbare bygningene i Finland

At vakre bygninger generelt sett blir verdsatt, er sannsynligvis ikke noen nyhet for noen. Men hvor mange tenker på fordelene ved å ha bygninger så smarte som de er vakre?

Les: 8 fantastiske «hemmelige» steder under jorda

Helsingfors by har satt seg som mål å bli den mest funksjonelle byen i verden og helt C02 nøytral allerede i 2035. Som en del av arbeidet med å nå målene, har byen koblet over 1700 offentlige bygninger til en digital plattform for eiendomsdata. Den kan nå måle og kontrollere alt energiforbruket og flere av luftkvaliteten på bygningene.

En av de tilknyttede bygningene er det nye prisbelønte bybiblioteket Ode. Flere hundre sensorer relatert til energiforbruk og over tusen prosess- og inneluftsensorer blir lest i sanntid. Denne konstante strømmen av data muliggjør både analyse og finjustering av prosessene. Resultatet er optimalisert energiforbruk, renere luft for besøkende i biblioteket og reduserte utslipp av karbondioksid fra bygningen.

«Ode er ikke bare et vakkert bygg. Det er sannsynligvis også et av de mest energieffektive byggene i Helsingfors,» sier Olli Parkkonen ved Nuuka Solutions. «Gjennom sanntidsdata samlet inn fra vår eiendomsdataplattform, kan vi spore Odes CO2-utslipp og energiforbruk sammen med inneluft og HVAC-prosesser, noe som betyr at Helsingfors alltid kan garantere god luftkvalitet og optimal energieffektivitet i det nye bybiblioteket. »

Bygninger står for 39% av de globale karbondioksidutslippene

En rapport fra World Green Building Council uttaler at karbondioksidutslipp fra bygninger utgjør så mye som 39% av de globale karbondioksidutslippene. Å koble sammen og kontrollere eiendomsdata og energiforbruk i kommersielle og offentlige bygninger kan ha stor innvirkning på å redusere verdens energiforbruk og utslipp. Det er også et viktig skritt mot å nå klimamålene som er satt i Parisavtalen.

Helsingfors digitaliseringsprosjekt startet i 2018 og byen har estimert at det samlede bygningsrelaterte energiforbruket vil synke med minst 10-20%. Og som en ekstra bonus kan du garantere frisk luft i Finlands vakreste bygning.

Les : 8 fantastiske «hemmelige» steder under jorda