Er du på leting etter spesielle opplevelser på reise kan det være lurt å vende blikket nedover. Under jorda kan det av ulike grunner være fantastiske steder, årsaken kan være utvinning av salt, paranoide ledere, nedlagte stasjoner og baner og hele byer bygget for å gi sitt folk sikkerhet. 

1. Bunkrene i Tirana, Albania
Da de mer enn 700 000 bunkrene som lå under bakken nærmest ble forlatt i hele Albania i 1990, hadde de veldig liten militær verdi, og de hadde heller ikke noe til det tiltenkte formål de kommunistiske årene 1945–1990. De fleste i dag er forfalte, mens andre er blitt omgjort til kafeer, lager og hjem for hjemløse eller dyr.

I 2014 ble den tidligere diktatoren Enver Hoxhas enorme, topphemmelige bunker åpnet for publikum. Det huser Bunk’Art, et museum for utstillinger om landets moderne historie og samtidskunst. Den 2668 kvadratmeter store bunkeren ligger rett utenfor Tirana, og rommer 106 rom, inkludert en kino.

Adresse: Rruga Fadil Deliu 1001, Tirana, Albania.

Pris: Rundt 60 kr.

Åpningstider: Hver dag mellom 09:00 og 19:00.

Les: Trondheims nye storstue

2. Chamberí Station, Madrid, Spania

Chamberí-stasjonen, tegnet av den spanske arkitekten Antonio Palacios, ble innviet 17. oktober 1919 og ble stengt permanent i mai 1966. På grunn av moderniseringen av T-banenettverket, ble stasjonen stengt i over 40 år. Takket være en beskyttende vegg ble stasjonen holdt i sin eksisterende tilstand. I 2006 ble restaureringsarbeidet startet for å transformere stasjonen til et museum. To år senere åpnet den og er i dag en godt bevart tidskapsel fra begynnelsen av 1920-tallet.

Adresse: PlazaChamberí, s / n28010 Madrid.

Pris: Gratis.

Åpningstider: Torsdager fra 10 til 13, fredager fra 11 til 19 og lørdag / søndag fra 11 til 15.

Chamberí metrostasjon, en bevart tidskapsel siden begynnelsen av 1920-tallet.

Les på F7: Verden når ikke FNs bærekraftsmål før i 2073 – 43 år for sent

3. Wieliczkas saltgruve, Krakow, Polen
Gruven ligger utenfor Kraków, 327 meter rett under byen Wieliczka. Første gang Wieliczka blir nevnt skriftlig er på 1100-tallet hvor stedet er beskrevet, og at storskala saltdrift skjedde på slutten av 900-tallet.

I dag er gruven en av de mest populære severdighetene i Krakow, sammen med Auschwitz, med godt over en million besøkende i året.

I 1978 ble Saltgruven i Wieliczka satt opp som et av de første tolv verdensarvstedene på UNESCOs nyetablerte verdensarvliste.

Adresse: Tog fra Krakow sentralstasjon til Wieliczka Rynek-Kopalnia. Derfra er det omtrent 500 meter til Saltgruven.

Pris: Via nettstedet ca 230 kr per person.

Åpningstider: 1. april til 31. oktober, 07: 30-19: 30, 2. november til 31. mars 08: 00-17: 00.

Magisk miljø i saltgruven i Wieliczkas

Les på Popidol: BBC dekker den nært forestående invasjonen fra Mars

4. Crystal Palace Stasjon, England
«London Underground Crystal Palace Park var et under av viktoriansk eleganse da den ble innviet i 1864,» skrev Alt om Travel da den ble åpnet igjen for publikum i 2016. Den vakre stasjonen er godt skjult av Crystal Palace Parade, og det er ikke mange som kjenner at det eksisterer.

Det er mange myter rundt den forlatte plattformen. En versjon hevder at stasjonen ble stengt fordi et tog fullt av passasjerer satt fast da en tunnel kollapset.

Adresse: Vestsiden av fortauet ved Crystal Palace Parade, SE19. Nærmeste stasjon, Crystal Palace.

Pris: Gratis.

Åpningstider: Stasjonen er for øyeblikket stengt og holdes innelåst da den trenger betydelige reparasjoner, men er åpen mellom klokka 11 og 17 den 22. september. Det forventes lange køer. Tips: Følg med på nettstedet for andre åpningstider.

Crystal Palace stasjon, en skjult perle som ikke mange kjenner.

Les på Sporten: «Pogba er Manchester Uniteds problembarn»

5. Derinkuyu, Cappadocia, Tyrkia
Nedenfor Derinkuyu ligger den største av de minst 150 underjordiske byene som er funnet i tyrkiske Kappadokia. I over et årtusen var den underjordiske byen befolket, med alt fra vinfabrikker til stall. Du vet fremdeles ikke helt hvor stor byen under Derinkuyu er, sist i 1963 oppdaget tunneler som førte til nye rom og knytter Derinkuyu til andre underjordiske byer. Minst åtte etasjer er gravd ut, og ifølge noen eksperter kan det være opptil 27 etasjer.

De som bodde i den underjordiske byen kunne skjerme seg fullstendig ved å stenge store steindører.

Adresse: Bayramlı, Niğde Cd., 50700 Derinkuyu / Nevşehir, Tyrkia.

Pris: Avhengig av hvem du bestiller med, men rundt 700 kr per person.

Åpningstider: Hver dag 08: 00-19: 00.

Toppen av den underjordiske byen Derinkuyu i Tyrkia.

6. City Hall t-banestasjon, New York
Det er en rekke spøkelsesstasjoner rundt om i USA, men de fleste blir bombet ut og forbudt territorium. Bortsett fra den majestetiske rådhusstasjonen i New York, som stengte i slutten av 1945. Transit Museum i Brooklyn selger et begrenset antall

Billettene selges raskt, og medlemmene har prioritet.

Men det er en annen (smart og gratis) måte å få et glimt av det vakre interiøret. Ta tog nummer 6 til Brooklyn Bridge, hold deg på toget og få et glimt av plattformen mens den svinger og kjører sakte forbi plattformen.

Adresse: Endestasjon på linje 6, Brooklyn Bridge.

Pris: 500 kr per person hvis du kjøper en billett gjennom Transit Museum, de selger raskt ut. Alle billetter frem til desember 2019 er utsolgt.

Åpningstider: Tirsdag-fredag, fra 10:00 til 16:00, lørdag og søndag, fra 11 til 17, mandager og helligdager stengt.

Majestetiske City Hall Station ble innviet i 1904.

7. Kymlinge stasjon, Stockholm
«Bare de døde går av toget på Kymlinge», sier myten om den uferdige metrostasjonen.

I løpet av slutten av 1970-tallet var det planer om å bygge et distrikt sør for Kista, et prosjekt som skulle utløpe ettersom mange myndigheter og myndighetsarbeid ble flyttet til andre steder i Sverige. Imidlertid hadde byggingen av Kymlinge-stasjonen allerede begynt, og bygningen ble valgt å være ferdig, men i råbygging, dvs. uten billetthaller, rulletrapper, heiser og annet utstyr.

Stasjonen som ligger mellom Hallon-fjellene og Kista på den blå linjen mot Akalla er et yndet reisemål i den urbane utforskningskulturen.

Her tar du den blå linjen til Kista, eller via øvelsesporene som går rundt stasjonen i Ursviks treningsområde. Det er imidlertid ikke lov å komme inn på stasjonen.

«Bare de døde går av toget på Kymlinge.»

8. Cu Chi-tunnelene, Ho Chi Minh, Vietnam
Cu Chi-tunnelene er et spirende nettverk av underjordiske tunneler i Cu Chi-distriktet i utkanten av Ho Chi Minh i Vietnam. Tunnelene er del av et enda større nettverk av tunneler som finnes i det meste av landet. Tunnelene ble brukt under Vietnamkrigen, hovedsakelig som gjemmesteder i forbindelse med kamper, skjul av våpen, overnatting for krigføringen, sykehus og som kommunikasjons- og forsyningsveier. I dag er det et populært reisemål for turister.

Adresse: TL15, Phú Hiệp, Củ Chi, Hồ Chí Minh 733814, Vietnam.

Pris: Fra 138 kr.

Åpningstider: Hver dag mellom 07:00 og 17:00.

Ho Chi Minh by and the Cu Chi Tunneler