Fredag 13. september aksjonerte ansatte ved Henie Onstad Kunstsenter og støttespillere til aksjonen for bevaring av Y-blokka.  Til sammen utgjorde de 250 stripete demonstranter, som i Picassos ånd, illustrere den massive motstanden mot at Y-blokka blokka skal rives.

De stripete t-skjortene var tatt på for å minnes hvordan Picasso likte å gå kledd.

-Rivingsvedtaket for Y-blokka er fattet på tvers av tradisjonelle demokratiske spilleregler. Vedtaket belyser ikke at fullgode alternativer for bevaring finnes og det tar ikke hensyn til de unike arkitektoniske og kunstneriske kvalitetene som eksisterer i Y-blokka. Vedtaket går dessuten på tvers av en offensiv miljøpolitikk, sier Tone Hansen, direktør for Henie Onstad Kunstsenter.

Les: Oslos politikere stopper flere byggeprosjekter enn før

Argumentet om at Y-blokka skal rives som et sikkerhetsmessig tiltak har falt, og det finnes mange gode forslag til hva bygningen kan brukes til. Det er på tide å lytte til det store engasjementet for bevaring.

Y-blokka er et historisk bygg tegnet av arkitekt Erling Viksjø i 1946 og sto ferdig i 1969. Med sin unike arkitektur, rike utsmykning og ikke minst blokkas to monumentale utsmykninger som del av kroppen – utført av Carl Nesjar og Pablo Picasso – er bygget for lengst skrevet inn i kunst- og arkitekturhistorien. Staten fremmet selv et fredningsforslag av blokka i 2011.

Terrorhandlingene 22. juli endrer ikke blokkas kvaliteter. Snarere viser det hvor robust den er, og bygget i naturbetong – er den skapt for å stå inn i evigheten.

Les på Popidol: Legendene «The Who» tilbake med ny musikk 55 år etter debuten

Under dagens punktmarkering ble det holdt appeller fra både Tone Hansen, direktør ved Henie Onstad Kunstsenter og Hanne Sophie Claussen som leder Støtteaksjonen for bevaring av Y-blokka. Et viktig budskap til politikerne var at det er ingen skam å snu:

-La Y Stå!

Henie Onstad Kunstsenter er en ledende arena for nasjonal og internasjonal billedkunst, med et bredt utstillingsprogram, en sentral kunstsamling, samt aktiviteter innen musikk og performance. Kunstsenteret er omgitt av et praktfullt parkområde på Høvikodden i Bærum. I tillegg til utstillingsar­ealer på ca. 3500 m2, rommer senteret Lab for barn og unge, møtelokaler for utleie, egen butikk, samt kafeen Piruetten.