Manglende skraping av bilrutene forårsaker ulykker på norske veier. Men det finnes enklere metoder for å fjerne is og dugg.

Du har dårlig tid, skal kjøre unger til barnehagen og rekke jobben. Da passer det dårlig å bruke ti minutter ekstra på å skrape is av bilrutene.Men husk at rene ruter og klar sikt er viktig om du skal sette deg bak rattet.– Det er en gjenganger hvert år at folk ikke skraper vekk is eller fjerner dugg i tilstrekkelig grad. Dersom man ikke har godt utsyn, kan dette medføre trafikkfarlige situasjoner, både for sjåføren selv og andre.

Det har skjedd flere ulykker ved slike forhold, sier politiadvokat Svein Folkestad i Utrykningspolitiet (UP).Oppdager Politiet en bil som kjører med nedisede bilruter, får sjåføren bøter.– Det er snakk om bøter på flere tusen kroner, selv uten at det har skjedd et uhell.

Du risikerer også å miste førerkortet i minst tre måneder, sier Folkestad.Skader vindusviskerneÅ kjøre med is på frontruten kan også skade vindusviskerne.– Is skaper friksjon og vil slite ut gummien på viskerne ganske raskt. Det er derfor smart å fjerne all is før man setter i gang viskerne, sier Knut R. Svenningsen, daglig leder i Biltema Norge.

Har isen først satt seg på bilglasset, er det bare å sette i gang med å skrape den bort. Eventuelt kan du vente til varmeapparatet og glødetrådene har gjort jobben.Spray vekk isenMen det finnes også noen andre alternativer.– Avisningssprayen (de-icer) er blitt utrolig populær i det siste. Den sprayes på vinduer og speil og tiner isen raskt og effektivt.

I tillegg kan man i forkant polere ruta med et vannavisende stoff som viser seg effektivt. Når vannet ikke fester seg, blir det heller ikke is på glasset, sier Svenningsen.Et annet smart triks er å legge på en frontrutebeskyttelse kvelden før. Det er en polstret duk som beskytter mot snø og hindrer isdannelse. Da trenger man som oftest ikke å skrape frontruta.– En kupévarmer med timer, er også en bra måte å løse is- og duggproblemer på. Og man får i tillegg en god og varm kupé å sette seg inn i, sier han.

Skrap lyktene ogsåI tillegg til å fjerne is fra vinduene, bør du også se til at lyktene er isfrie.– Mange nyere biler har LED-lykter. De avgir så lite varme når de lyser at isen ikke tiner. Da må du også skrape eller spraye lyktene, sier Svenningsen.Den snørike vinteren har ført til økt salg av snøbørster, skraper og annet snøfjerningsutstyr.– Salget har eksplodert, særlig på Østlandet. Vi snakker mangedobling i salg av snøutstyr hittil i år, sier Knut R. Svenningsen i Biltema.