Som deltaker er dette mitt første møte med Høstutstillingen, men jeg har hele tiden sett på den som et høydepunkt i nasjonal kunstnerisk sammenheng når det gjelder å vise det som anses å være det mest relevante av samtidskunst, sier han til Norske Billedkunstnere.

– Utstillingen er spesielt viktig fordi den er statlig og juryert av fagfeller. Jeg mener at styrken til et demokrati vises gjennom statens relasjoner til de mest sårbare i samfunnet og til dens kulturprodusenter.

Les på F7: Fire av ti nordmenn tror ikke på politikeres håndtering av ekstremvær

Juryen mener at i en tid der demokratiet er under angrep, og samfunnet sliter med å finne gode løsninger, går vinneren av årets debutantpris tilbake til start og minner oss hvor vi kommer fra. Verket kritiserer ikke, men viser oss at sameksistens – symbiose – ikke er en ny tanke. Tvert imot, er den er like antikk som Platon og like naturlig som livet på havbunnen.

«I verket República er det som om me har dykka ned under vatn og har funne restane etter ein eldgammal sivilisasjon. Antikke søyler ligg spreidd utover i eit blått rom. På ein stor skjerm ser me tilsynelatande tilfeldige scenar frå livet under havet, ispedd bilete frå vår eiga tid. Ei stemme les utdrag frå bøkene Staten av Platon og Symbiotic Planet: A New Look at Evolution av forskaren Lynn Marguli» heter det også i juryens begrunnelse.

Les på Sporten: Endelig, Hazard!

Bom forklarer at arbeidet er basert på en idé om å bringe sammen elementer som tilsynelatende ikke har noe til felles.

– Og jeg tror nye meninger og forbindelser vil oppstå når publikum opplever installasjonen på Høstutstillingen, sier han.

Les: «No Pukki, No party» Premier League sensasjon skaper latterlig problem


En fulltidsjobb, ikke en hobby

Han forklarer at tilnærmingen til det kunstneriske arbeidet er direkte relatert til den økonomiske situasjonen hans for øyeblikket.

– Jeg tilpasser praksisen til ressurser og tiden jeg har til rådighet, sier han.

– Det er sikkert opplagt for mange, men jeg tror det er viktig å minne folk på at selv om arbeidet bunner i en kjærlighet for kunsten, så er dette en fulltidsjobb. Det er ikke en hobby. Det er også et unikt yrke i den forstand at jo færre begrensninger kunstnere har, jo større blir verdien for samfunnet. Når det er sagt, er jeg for tiden oppslukt i en verden av genetikk og mikrobiologi, og vil forhåpentligvis kunne fortsette å jobbe med dette i løpet av de neste årene.

Tiago Bom håper publikum vil fordype seg i verket hans på Høstutstillingen, både i innhold og form.

– Det føles veldig bra å få anerkjennelse for arbeidet man gjør! Det er spesielt hyggelig siden dette er første del av et helt nytt prosjekt om mikrobiologi og etikk, og prisen tyder på at prosjektet har truffet en nerve, uttaler Bom i en pressemelding fra Norske Kunstforeninger.

  • Tiago Bom (f. 1986, Lisboa) arbeider innen ulike medier, men har i det siste fokusert på foto og video. Han har en mastergrad fra Kunstakademiet i Oslo, har stilt ut flere steder i Europa, og skal neste år ha et kunstnerisk gjesteopphold på Institutt for naturvitenskapelige helsefag ved OsloMet. Tidligere i 2019 gav Bom ut boka Transmutação på Multipress Forlag, og i 2013 var han medkurator for den sentralasiatiske paviljongen på den 55. Venezia-biennalen. Tiago Bom bor og arbeider i Oslo.
  • Norske Kunstforeningers debutantpris er på 50 000 kroner deles årlig ut til en debutant på Statens Kunstutstilling, Høstutstillingen. Formålet med prisen er å løfte fram og synliggjøre yngre, uetablerte samtidskunstnere i Norge. Prisen er en av fire priser som deles ut under Høstutstillingens offisielle åpning lørdag 7. september.
  • Juryen for prisen har i 2019 bestått av: Øyvind Rongevær Kvarme, nestleder i Norske Kunstforeninger, Cathrine Terese Persson, daglig leder/intendant i Bodø Kunstforening, Ida Haugland, gallerileder i Ålesund Kunstforening/KHÅK Kunsthall og Julie Lillelien Porter, jurymedlem i Den Nasjonale Jury 2019.

Norske Billedkunstnere (NBK) er fagorganisasjonen for profesjonelle billedkunstnere i Norge. NBK arbeider for å ivareta billedkunstnernes faglige, ideelle, økonomiske og sosiale rettigheter og interesser. NBK arrangerer Høstutstillingen – Norges største arena for presentasjon av norsk samtidskunst, og fungerer videre som innstillingsorgan for statlige og andre stipend- og støtteordninger for billedkunstnere. Norske Billedkunstnere eier og utgir fagbladet Billedkunst.