Wien er klassisk musikk, vi kan nevne Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart og Ludwig van Beethoven for å understreke poenget. Wien er også opphavet til parykk (tror jeg) og til verdens mest berømte kake Sachertorte. – Det mange ikke vet er at det er en 16 år gammel konditorlæring som både er opphavet til kaken og navnet. 

I 1832 fikk Franz Sacher i oppgave å lage en spesiell dessert til fyrst Klemens Wenzel von Mettermich.

I de 142 årene som har gått siden den gang, har kaken utviklet seg til å bli Wiens mest berømte kulinariske spesialitet. Berømtheten har vært offer for mange juridiske stridigheter da varermerket «Sachertorte», som først ble registrert av Hotel Sacher, har blitt utfordret andre produsenter, Wolfgang Amadeus Mozart av kaken. I dag produseres den største andelen av Sachertorte av bakeriet Demel under navnet Demel Sachertorte.

Et besøk i Wien uten å spise Sacherkake er som å reise til Brussel uten å spise belgisk sjokolade. Ethvert konditori med respekt for seg selv i Wien serverer Sachertorte og enhver turist i Wien reiser ikke derfra uten å ha spist denne kaken. De mest kjente konditoriene for å innta en Sacherkakebit – eller tusen andre typer kaker – er Café Sacher som ligger i Hotel Sacher (bygget av Franz Sachers sønn i i 1876), Café Central, Café Demel og Café Landtmann.

Kaken er i grunnen en ganske vanlig sjokoladekake, men skiller seg litt ut med at det er et tynt lag med aprikosmarmelade mellom de to lagene med sjokoladekakebunn toppet med sjokoladeglasur. Har man ikke tenkt seg en tur til Wien, kan man enkelt lage kaken selv. Demel Sachertorte skiller seg ut fra den originale måten å lage kaken på ved at de har laget med aprikosmarmelade rett under glasuren og ikke midt i, mellom lagene.

Mest berømte kake? I alle fall den mest berømte sjokoladekaken i verden.

Alt om Sport på Sporten.