Hvis du er lei av lange korridorer og kjedelige haller er den nye flyplassen i Singapore noe for deg. –  På Singapore lufthavn, Changi lufthavn, står opplevelsene i kø. Flyplassen, som åpnet sitt nye Jewel Center i april 2019, har nå både verdens høyeste innendørs foss og en stor botanisk hage.

Bygningen har ti etasjer – fem over bakken og fem under jorden. På toppen av de to etasjene er en lekeplass, som er et kunstverk i seg selv.

I tillegg til sin unike arkitektur, tilbyr Jewel også 280 butikker og restauranter

Før det nye senteret ble utviklet var det en parkeringsplass på stedet. Det var i forbindelse med en utvidelse av flyplassens terminal 1 at ledelsen på flyplassen så muligheten til å forvandle parkeringsplassen til et fornøyelsessenter.

Les: The Whale: Danske Dorthe Mandrup tegnet vinnerforslaget

Dette er en del av lekeplassen der det er en stor berg og dalbane inne. Foto: Jewel Changi Airport

Flyplassen er den syvende travleste flyplassen med tanke på internasjonal trafikk. I 2018 kom 65,6 millioner passasjerer gjennom flyplassen. Du trenger ikke et boardingkort for å komme inn, så det er også en attraksjon for lokalbefolkningen.

Les: Et av Paris sine verste strøk blir OL-Landsby

Det er også et nett som heter MANULIFE SKY NETS – WALKING. Her kan du gå i en høyde av 25 meter. Nettet hjelper deg til å føle deg veldig lett når du går på den. Foto: Jewel Changi Airport

Det er den israelsk-kanadiske arkitekten Moshe Safdie som har tegnet det nye flyplassenteret.

«Jeg tror en av grunnene til at vi vant tilbudet var at de andre så ut som kjøpesentre og følte seg som kjøpesentre, mens dette ikke føles som et kjøpesenter fordi det er en ny type opplevelse. Det får oss til å tenke nytt på hva urbane steder kan være, og det utvider horisontene våre» sier Moshe Safdie i et intervju med CNN.

Som kronen på verket har han laget den 40 meter høye fossen, som har fått navnet HCBC Rain Vortex. Vannet kommer fra samlet regnvann, som også brukes til å vanne den store innendørs hagen.

Senteret har kostet rundt 10 milliarder kroner. Det har tatt fire år å bygge.

Les på Popidol: Neil Young vil bli amerikaner også

Det nye flyplasssenteret minner om en diamant, derav navnet. Foto: Jewel Changi Airport

Men folket i Singapore hviler ikke på laurbærene. De utvider allerede flyplassens terminal 2 og terminal 5, der sistnevnte vil være på størrelse med alle de andre fire terminalene til sammen. Terminal 5 forventes å være ferdig innen 2030.

Les på F7: Drastisk fall i reklameinntektene til Radio og TV

Senteret kombinerer shopping med grønne parker. Her er attraksjonen Manulife Sky Nets – Bouncing, hvor du kan komme deg opp til åtte meter i høyden og angivelig føle opplevelsen av å være nesten vektløs. Foto: Jewel Changi Airport

Les på Sporten: Fullstendig kaos i Bundesliga etter at treneren løpes ned

 

De er glade i høydene på Jewel Changi Airport. Canopy Bridge er en 23 meter høy gangbro hvor damp blir sendt ut, noe som gir en følelse av å gå mellom skyene.

H

Senteret har mer enn 2000 trær og palmer, samt 100 000 busker. Foto: Jewel Changi Airport

H

Senteret er også fullpakket med annen underholdning. Det er både en kino, et speilrom og som vist her: treningssykler. Foto: Jewel Changi Airport